Når kroppen stresser

 

Stress trenger ikke bare kjennes på kroppen grunnet en krevende jobb med tidspress fra sjefen – det kan også være at vi faktisk ikke trives eller at vi krever for mye av oss selv. Prestasjonsangst, vi snakker oss ned; `kan ikke` `klarer ikke` ´hva om…´ ´hva hvis…´ ´de er flinkere´ osv.  Vi har kanskje tendens til å tenke for mye på alt som ´skal´ ´bør´ og ´må´ gjøres.

Det kan være at du har opplevd en fysisk eller psykisk traume (eller begge deler) og har for mange minner og kaos rundt dette som du tar med videre i livet. Minnene kan ofte lage stramme vonde muskler, klumpfølelse i magen, fordøyelsesproblemer, gjør deg kortpustet, angst, hjertebank, skjelvinger, urolig nattesøvn og tankekjør m.m. Dette er indre stress.

Alle er vi forskjellige og unike. Vi reagerer på vår egen måte og symptomene som kommer er ulik andres. Så vi bør slutte å sammenligne oss med ´de andre´ og heller bli glad i oss selv for hvordan vi er.

SÅ – hva er stress?
Stress i seg selv er ikke noe vi blir syke av, og er faktisk til hjelp i noen situasjoner – det `sunne´stresset som noen kaller det. Men så er det noen ganger da hvor stress blir for intenst eller pågår over lengre periode – da kan det bli en belastning som går ut over det eneste alle har likt; nemlig kroppen vår!

Selv om kroppen vår består av mange ulike celletyper, så fungerer den likevel i sin helhet. Dette er mulig på grunn av et godt samarbeid mellom alle disse celletypene. For at dette samarbeidet skal være mulig må alle de forskjellige cellene, vevene og organene kommunisere effektivt med hverandre:
Denne kommunikasjonen skjer hovedsaklig ved hjelp av nervesystemet vårt og det endokrine systemet (hormonene). Det er imidlertid nervesystemet som kommuniserer raskest. Dermed er det nervesystemet som er ansvarlig for alle reflekser, raske reaksjoner og bevegelser. Det er sentralnervesystemet som tolker våre sanser fra omgivelsene våre, og leder disse til hjernen hvor de blir tolket og registrert av vår bevissthet – og stress påvirker kroppen negativt på kroppens system over lengre tid!
Hvorfor skriver jeg så mye om stress for tiden? For jeg har kjent på den. Opplevd den i flere sammenhenger. Jeg mener at ordet stress innebærer så mye mer enn bare overarbeid – gjerne med utfall som `utbrent` Det er viktig å få frem at kroppen reager med stressymptomer fra andre situasjoner også. Disse symptomene kan kjennes og oppleves over lengre perioder eller/og, komme og gå rett som det er  i forbindelser med tidligere opplevelser som blir påminnet.
Tips: ta symptomene dine på alvor, gjør no med dem og ta vare på deg selv! Vi har ett liv – lev det godt 🧡
Hege

Legg igjen en kommentar