Blogg

Alternativ medisin og terapeuter vs/pasienter

 

 

Det er en artikkel som er skrevet så bra syns jeg at den må synliggjøres flere ganger året rundt:

 

Det skal ikke være enkelt å være Alternativ Terapeut, eller pasient som søker informasjon om hva de forskjellige Terapiformene kan hjelpe deg med.

•Som Alternativ Terapeut har vi i følge Markedsføringsloven et absolutt forbud mot henvisning til forskning av alternativ behandling av sykdom.

Begrunnelsen til at vi terapeuter ikke får nevne forskningsresultater, er at det kan gi inntrykk av at det fins bevis på at behandlingsmetoden fungerer. Dette er helt uavhengig av om det faktisk finnes sterke bevise på at en behandlingsmetode kan fungere generelt eller for enkelte lidelser, eller om det bare er enkeltresultater som virker lovende. Dette forbudet praktiseres så strengt at en representant for Forbrukerombudet, i et møte med bransjen, ikke kunne svare på om en lenke på en terapeuts nettsted til NIFAB eller RESF kan bli felt. Jeg har likevel valgt å lenke til RESF da det vil være umulig for NAFKAM å drive forskning ut fra dette registeret uten tilbakemeldinger fra pasienter.

NAFKAM er et nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin, og har det nasjonale ansvaret for forskning på og informasjon om alternativ behandling. NIFAB er NAFKAMs nettportal for formidling av forskning og fakta om alternativ behandling – som skal gi helt nøytral, forskningsbasert informasjon. RESF er NAFKAMs Register for eksepsjonelle sykdomsforløp hvor pasienter kan melde inn sine erfaringer, om de mener at de har opplevd en forbedring, eller forverring, som de ønsker at forskerne skal kunne ta del i.

En annen av begrensingene i Markedføringsloven, er at det er en lang liste over ord vi rett og slett ikke har lov til å nevne, derfor vil du som pasient, ikke få opp en lang liste med treff over terapeuter eller terapiformer som har erfaring med disse plagene:

allergi
artrose
beinhinnebetennelse
brannskader
bursitt
diabetessår
facialisparese (ansiktslammelse)
fibromyalgi
frozen shoulder
golfalbue
hodepine
isjias
karpaltunnel syndrom
lumbago
prolaps
rosacea
senebetennelse
tennisalbue
tinnitus
whiplash

astma
bihulebetennelse
candida
endometriose
halsbetennelse
helvetesild
hjerte- og karsykdommer
hypertyreose (høyt stoffskifte)
hypotyreose (lavt stoffskifte)
impingement syndrom
impotens
infertilitet (kvinnelig og mannlig)
kronisk utmattelsessyndrom (CFS)
lavt – eller høyt blodtrykk
leukopeni
migrene
musearm
myalgisk encefalopati (ME)
nevralgi
paralyse (lammelser)
plagiocefali (skjevt hode)
pollenallergi
prolaps
runners knee
Schlatters sykdom
slimposebetennelse (bursitt)
spenningshodepine
tennisalbue
urinveisinfeksjon.
ørebetennelse
Listen ovenfor er sammensatt av to lister hentet fra Forbrukerombudets markedsføringsveileder.

Hva kan vi si? Forbrukerombudet vil at vi bare skal bruke disse, og tilsvarende intetsigende begrep:

rygg- og nakkeplager
mage- og tarmproblemer
stive muskler
problemer/plager/vondt/smerter
fordøyelsesplager
tretthet/slapphet
nedsatt immunforsvar
psykiske plager
Med andre ord, ikke regn med at du kan gjøre et søk på nettet og finne relevant informasjon om terapeuter som har erfaring med behandling akkurat din plage, vi har ikke lov til å fortelle deg det på våre nettsider!

(teksten er delt fra Trine Hamnvik, Kraniosakralterapeut i Oslo)    

Anbefaler også å kikke innom siden: folketsmedisin.no og bli med på engasjementet: Min kropp – mitt valg. Hege.

Noen årsaker til en urolig – sliten kropp

1) `stress`- du har altfor mange oppdrag hver dag og i tillegg til en hektisk jobb; barn som skal hit og dit – og er meget god på Multitasking!
Dette gjør kroppen og sinnet IKKE en god tjeneste! Tvert om!
<visste du at over lengre tid med høyt tempo vil gi deg kortpustethet, høy puls og dårlig søvnkvalitet?  Ikke nok med det- her er flere symptomer relatert til det`stress`
2) Sykdommer/plager = akutt eller kronisk, spiller egentlig ikke så stor rolle. Sykdom og andre plager er tegn på at kroppen er i ubalanse og prøver å kommunisere med oss. Ulempen med kronisk tilstand er at det pågått over en lengre periode og vil da naturlig ta lengre tid å reparere. Symptomene for sykdom eller andre plager er et svekket immunforsvar og en fellesbetegnelse på forstyrrelser i kroppens normale funksjoner. Vanlige symptomer her: infeksjoner, smerter generelt, muskelplager og skjelettplager, dårlig søvnkvalitet, nerveplager etc.
3) Fysiske – psykiske traumer = opplevde traumer som for eksempel hard påkjenning på kroppen ved et kraftig fall eller slag / mentalt-fysisk som ved overgrep; har kroppen vår en tendens og evne til å blokkere ute hendelsene for å overleve hverdagen. Hendelsenes minner lagres i kroppen og får vi ikke blitt kvitt dem(eks.ved prat) vil det til slutt gå ut over kroppen. Symptomer som: en smertefull kropp, hodepiner, klumpfølelsen i magen, søvnproblem, angst, depresjon m.m. *Under denne kategorien er ofte kroniske lidelser under.
HVA KAN SONETERAPI _ MUSKULÆRSONETERAPI OG ØREAKUPUNKTUR BIDRA MED I DISSE SITUASJONENE
– å løse opp blokkeringer i kroppen og dermed resulterer i at spenninger løses opp, sirkulasjonen forbedres og utskillelse av avfallsstoffer øker – stimulerer kroppen til å hjelpe seg selv og opprettholde en balanse mellom den fysiske kropp og det mentale ved trykkmassasje og hold på punkter på bena dine som representerer hele kroppen i miniatyr  utgave – vil jeg som terapeut gi din kropp via nervesystemet, beskjed om hvor problemet ligger og hvor det skal jobbes for å rettes opp. Det kan være muskelrelatert, lymfesystemet, hormonsystemet, fordøyelsen m.m.
Min jobb som terapeut og i samarbeid med deg, er å arbeide innenfor vestlig og østlig medisin og hjelpe din kropp med å hjelpe seg selv = en helhetlig forståelse.  Det krever også noe selvarbeid etter en behandling for ett best resultat.
BEHANDLINGSFORMER HOS MEG:
*Muskulærsoneterapi: mot skjelett og muskelplager.
*Soneterapi: tradisjonell kinesisk medisin og fin mot alle typer symptomer og plager.
*Øreakupunktur: fin mot alle typer plager.
*NADA øreakupunktur: fin mot stress, tretthet, avhengigheter, følelsesregisteret og immunssystemet.

NADA øreakupunktur i gruppe

NADA protokollen er et spesialprogram innen øreakupunktur. Behandlingen består av 5 sterile engangsnåler i hvert øre.

NÅR KAN PROTOKOLLEN BRUKES OG AV HVEM?
•alle som vil
•benyttes ved traume og psykoterapi (ved symptom som uro, angst, depresjon, irritasjon, aggresjon, mareritt, panikkanfall, søvnløshet, generell anspenthet m.m.) = for utsatte og pårørende.
•benyttes mot stress, uro, tretthet/lite energi, svakt immunsystem, hormonelle ubalanser, Pms plager, generell ubehag, søtsug, røyksug m.m
HVORFOR TA I BRUK BEHANDLINGEN?
*gir umiddelbar lindring – avslappende effekt – får mindre uro i kroppen – bedre søvn – bedret konsentrasjon/samlet tankene – iniativevnen øker – motvirker aggresjon – lindrer sug etter vanedannede – muskelspenninger kan avta – får mer energi for de trøtte/slitne m.m.
• programme er som oftest supplement ved siden av annen behandling – men kommer an på hva problemstillingen er
NB! har du en akutt eller kronisk sykdomstilstand som gjør at du er usikker på om behandlingen er for deg? Rådfør deg med legen din og få godkjennelse! (vis meg gjerne avtalen)
HVORDAN FUNGERER BEHANDLING:
Non-verbalt program i liten gruppe på 6-8 personer: sitter i rom med rolig musikk hvis ønskelig, mens nålene får stå i ørene å jobbe i 30 – 45min. Møter opp til bestemt tid og dag – gjerne flere dager i uka – ingen behov for prat og utdyping om hvorfor dere er der (hvis ønskelig, kontakt meg før time og vi kan ta en prat om dine symptomer og veiledning derav)
* viktig at alle er på plass til riktig tid! Det handler også om respekt for andres tid.
* underskrift på avtale vil bli gjort ved første Beh.
•Betaling ved første oppmøte: kr. 1000,- for 5ganger (hvis ønskelig, øker vi antall dager med 5 (+1000kr))                -Ingen refusjon ved ikke-oppmøte-

Bakgrunn:

Grunnleggeren av NADA, Dr. Michael Smith som var direktør ved Lincoln Hospital, Recovery center,  arbeidet som psykiater ved sykehuset siden slutten av 1960-tallet til nylig. Tidlig på 1970-tallet leste han i et internasjonalt legetidskrift at en neurokirurg ved navn L. Ween fra Hong Kong hadde funnet fram til  et akupunkturprogram som lindret ubehaget til opiumsabstinente. Dr. Michael Smith undersøkte dette og fikk erfare at den virkelig hjalp dem som trengte det. Dr. Smith og hans team forsket videre på neurokirugens el.stimuli som viste så god effekt,  og fant fram til 5 basispunker uten el. stimulans – det vi i dag kjenner som NADA-protokollen.

Etter 10 års erfaring med NADA-protokollen ved Lincoln og andre profesjonelle med tilknytning til sykehuset, ønsket de å få et større område og forske på. NADA ble så grunnlagt i 1985 og ble en nasjonal organisasjon for personell innenfor rus, psykiatri og kriminalomsorgen. I dag har organisasjonen forgreninger til stort sett hele verden.

* I dag brukes programmet også som et støtteverktøy i behandling av mennesker med angst, depresjoner, traumer, abstinenser, uro, spiseforstyrrelser, røykeavhengighet, medikamentavhengighet og personlighetsforstyrrelser, stress, tretthet, pms/hormonelle forstyrrelser og generell velvære.

studie= en studie viste at depresjon og angst avtok, og det var mindre bruk av søvn og beroligende medisiner

Meld deg på ved å sende meg mail: post@qibalanse.no

Hjelp kroppen din

Sliten?                        Urolig?                      Har det vondt?

Dette er bare noen få symptomer blant veldig mange andre som er vanlig å kjenne på etter mye påkjenninger i livets løp.

Har det vært mye? Ønsker du å komme til normalen igjen? Eller rett og slett bare selvpleie?  Dette er noen av de problemstillingene hos de som kommer innom klinikken har.

Hva kan jeg være behjelpelig med?

 

 

 

 

 

Min jobb er  å hjelpe din kropp til å hjelpe seg selv…

Hvordan? Føttene og ørene våre har reflekssoner og punkter som går til alle kroppens muskler, vev, kjertler, organsystem og skjelett via et nervesystem. Ved hjelp av stimulering ved trykk og massasje på føttene eller ved akupunktur på ørene, kan man påvirke de relevante musklene, organene, ryggsøylen og mer – og dermed hjelpe til å opprettholde balansen i kropp og sinn.

Lurer du på om dette er for dine plager?

Send meg en mail med dine spørsmål: post@qibalanse.no eller ring: 40 31 61 93

Med beste hilsen, Hege.

Utdanning

 

 

Da bærer det av sted til Fetsund førstkommende helg!

Dette har jeg gledet meg til ei god stund nå.

Jeg skal utdanne meg til en NADA utøver ved siden av muskulærsoneterapi/ soneterapi og øreakupunktur.
Hva er NADA protokollen: (National Acupuncture Detoxification  Assistance) og er et internasjonalt program brukt i mange land.
– benyttes som et supplement i personlighetsutvikling – og endringsprogram (avrusning: skjelvinger, svetting, diaré, verk, hodepine, hjerteklapp, kvalme) eller ved traume og psykoterapi (uro, angst, depresjon, irritasjon, aggresjon, mareritt, panikkanfall, søvnløshet)
Det har vært mye kontrollert forskning og testing av teknikken innenfor psykiatrien, rus og kriminalomsorgen siden 1970 og med gode resultater: blant annet avtok angst og depresjon + trang til rus og medikamenter.
Behandlingen: 5 nåler i hvert øret i rundt 30min og over i en periode etter ønske fra pasient.
NADA – protokollen kombinerer vestlig og østlig medisin i sitt program; vestlig terapiprogram og østlig medisinske metoder som akupunktur, massasje, urter o.l. for å lindre fysiske, psykiske og kroppslige ubehag og smerter.
Jeg ser på dette som et ekstra supplement eller tilbud ved siden av muskulær soneterapi som er med på å avspenne spente muskler – og generelt ved soneterapien som kan bedre sirkulasjonen i kroppen og bedre pusten.
Jeg gleder meg stort!

 

Når kroppen stresser

 

Stress trenger ikke bare kjennes på kroppen grunnet en krevende jobb med tidspress fra sjefen – det kan også være at vi faktisk ikke trives eller at vi krever for mye av oss selv. Prestasjonsangst, vi snakker oss ned; `kan ikke` `klarer ikke` ´hva om…´ ´hva hvis…´ ´de er flinkere´ osv.  Vi har kanskje tendens til å tenke for mye på alt som ´skal´ ´bør´ og ´må´ gjøres.

Det kan være at du har opplevd en fysisk eller psykisk traume (eller begge deler) og har for mange minner og kaos rundt dette som du tar med videre i livet. Minnene kan ofte lage stramme vonde muskler, klumpfølelse i magen, fordøyelsesproblemer, gjør deg kortpustet, angst, hjertebank, skjelvinger, urolig nattesøvn og tankekjør m.m. Dette er indre stress.

Alle er vi forskjellige og unike. Vi reagerer på vår egen måte og symptomene som kommer er ulik andres. Så vi bør slutte å sammenligne oss med ´de andre´ og heller bli glad i oss selv for hvordan vi er.

SÅ – hva er stress?
Stress i seg selv er ikke noe vi blir syke av, og er faktisk til hjelp i noen situasjoner – det `sunne´stresset som noen kaller det. Men så er det noen ganger da hvor stress blir for intenst eller pågår over lengre periode – da kan det bli en belastning som går ut over det eneste alle har likt; nemlig kroppen vår!

Selv om kroppen vår består av mange ulike celletyper, så fungerer den likevel i sin helhet. Dette er mulig på grunn av et godt samarbeid mellom alle disse celletypene. For at dette samarbeidet skal være mulig må alle de forskjellige cellene, vevene og organene kommunisere effektivt med hverandre:
Denne kommunikasjonen skjer hovedsaklig ved hjelp av nervesystemet vårt og det endokrine systemet (hormonene). Det er imidlertid nervesystemet som kommuniserer raskest. Dermed er det nervesystemet som er ansvarlig for alle reflekser, raske reaksjoner og bevegelser. Det er sentralnervesystemet som tolker våre sanser fra omgivelsene våre, og leder disse til hjernen hvor de blir tolket og registrert av vår bevissthet – og stress påvirker kroppen negativt på kroppens system over lengre tid!
Hvorfor skriver jeg så mye om stress for tiden? For jeg har kjent på den. Opplevd den i flere sammenhenger. Jeg mener at ordet stress innebærer så mye mer enn bare overarbeid – gjerne med utfall som `utbrent` Det er viktig å få frem at kroppen reager med stressymptomer fra andre situasjoner også. Disse symptomene kan kjennes og oppleves over lengre perioder eller/og, komme og gå rett som det er  i forbindelser med tidligere opplevelser som blir påminnet.
Tips: ta symptomene dine på alvor, gjør no med dem og ta vare på deg selv! Vi har ett liv – lev det godt 🧡
Hege

«Hvorfor gråter jeg nå?»

« Hvorfor gråter jeg nå når jeg blir spurt om hvordan jeg har det? Jeg har det jo så fint for tiden! – lykkelig hjemme, gode venner, kjekk jobb og hverdag – har virkelig mye å glede meg over, så hvorfor gråter jeg og kjenner på en tristhet da!?»

Disse ordene har jeg hørt flere ganger i klinikken.

Alt har endelig roet seg, kaoset har senket seg – det er ingenting å bekymre seg for lengre – det er blitt erstattet med en RO. En ytre og indre ro, livet er godt for øyeblikket.  Så, plutselig er det noe som trigger – det kan være noe vi ser på tv, leser i avisen, boken, i blogg…eller at vi nettopp blir spurt; « hvordan har du det?»  Like plutselig som spørsmålet kommer, kjenner en at tårene presser på, klump i halsen, vibrerende lepper, en stopper opp å puste skikkelig og prøver å svelge ned klumpen i halsen mens en snur seg vekk fra øyekontakten….alt for å ikke gråte foran denne hyggelig personen som oppriktig lurer på hvordan en har det…

Er du flink på å holde ` masken´og skjuler at du ikke har det så bra? Du ønsker kanskje ikke å ´bry` andre med ´dine greier´ og at de har ´nok selv`?  Du har kanskje lagt merke til at du har ekstra stramme muskler i nakke – hals – kjeve og like under siste ribbeina når det er som orkan rundt deg? Du sover gjerne dårligere grunnet en uro og blir fortere trett? Muligens er konsentrasjonen din forstyrret, fokuset endret seg og tankene svirrer? Strammer du setemusklene dine når du sitter eller står oppreist mens hodet kjennes ut som det blir skubbet fremover sammen med skuldrene?

Dette har jeg også hørt om flere ganger.

Har du også lagt merke til  at når du har det bra og at det er ingenting å sette fingeren på lengre – da slapper musklene mye mer av? Skuldrene kjennes avslappet ut, kjevene bites ikke sammen lengre og stramheten under siste ribbein er borte, pusten bedret, mer energi har du selv om trettheten er der, og smilet er mer fremme…? Når du da får spørsmålet «hvordan har du det?» det er da gråten har lyst å komme ut. Hvorfor?

Muskelspenningene du hadde for å beskytte deg selv når det var vanskelige tider slapper endelig av og slipper nå ut gjemte følelser. Kroppen vår har en fantastisk evne til å stenge ute alle typer opplevde traumer, fysisk som psykisk, for å beskytte seg selv. Gjerne kommer symptomene ut som muskelspenninger – vi strammer musklene for å holde oss oppe, den ´klumpfølelsen´ i magen, hodeplager, søvnmangel og psykiske plager. Andre symptomer kan være indre og ytre stress, rask pust og puls, klarer ikke å slappe av, vanskeligheter med å tro på seg selv eller ganske enkelt en smertefull kropp. Når slike symptomer har dukket opp på overflaten har det nok gått over en lengre periode.

Innen muskelsoneterapi har vi av den forståelse at; ved låste, stramme muskler,  er det en indikasjon på det følelsemessige plan, altså; undertrykte følelser kroppen bærer på.

Derfor er muskulærsoneterapi og soneterapi så fine behandlingsformer mot akkurat dette: ved å avspenne musklene dine under behandling, kan du få en følelse av letthet, mindre vondt og føle deg mer rakrygget og med mer energi! Terapiformene bygger på den såkalte speilbildeteorien, som i enkelthet går ut på at føttene gjenspeiler kroppen i et anatomisk miniatyr. Føttene har reflekssoner som går til alle kroppens muskler, organsystem og skjelett via et nervesystem. Ved hjelp av stimulering ved trykk og massasje på disse sonene, kan man påvirke de relevante musklene, organene, ryggsøylen og andre skjelett, og dermed hjelpe til å opprettholde balansen i kroppen.

Som terapeut er dette fortsatt like fascinerende å oppleve, og veldig kjekt å se mine pasienters endringer etter noen timer hos meg.

– VELKOMMEN hos meg –

Hege

Qi Balanse i et annet lokale fra 1.okt. til 1.jan. 2019.

Det kommer store forandringer i etasjen vår til nyåret, og det er SÅ spennende!
Du har muligens fått med deg at det har vært oppussing i felles arealer på huset, og mer oppussing kommer ~ i vår etasje med oppstart i oktober.
¨Lokalet blir større og med ny inngang, felles venterom og til sammen 5 terapeuter som jobber innenfor forskjellige fagområder. Det betyr at du får flere behandlingsformer å ta i bruk hvis ønskelig ~ alt på et sted!
Fra før har jeg en kollega: Synnøve Åsheim som driver Tao Helhetsterapi og jobber som Sonterapeut/øreakupunktør og kraniosakralterapeut, men nå får jeg også 3 andre kollegaer! Det er en Biopat, en Traumeterapeut/healer og en Psykolog Spesialist.
Tilbudene i etasjen vil være som følgene:                                                       
                          -Muskulær – og fotsoneterapi
                          -Øreakupunktur
                          -Bach blomstermedisin
                          -Kraniosakralterapi
                          -Biopati 
                          -Traumeterapi og healing
                          -Psykisk helse/psykolog
                  ————————————————
I oppussingsperioden finner du meg i klinikk hos ´Værelse´i 2etasje; kun mandager og fredager fra 09:00 til 18:00.
                  ————————————————
Tredje etasje i Øvregaten 25 blir en ny og spennende plass og jeg vet at vi sammen blir et godt tverrfaglig miljø. Jeg ser SÅ frem til januar!! Det blir en åpen dag…da håper jeg å se Deg 😉 Følg meg på Facebook og instragram for oppdateringer.
 
Jeg ønsker deg en fin dag videre!
– Hege –

Siste del av etterutdanningskurset i muskulær soneterapi

 


Da bærer det av sted til Oslo igjen i helgen med siste del av etterutdanningskurset, og denne gangen er det fokus på meridianblokkeringer. Dette verktøyet er et godt supplement til soneterapien – men hva er meridianblokkeringer da?  Når det oppstår blokkeringer i en meridian, så vil det resultere i at opptaket og transporten av qi(chi), energien i kroppen, ikke blir optimal. Når flyten av qi forstyrres eller svekkes så kan sykdom oppstå.

Vi har ulike meridianer i kroppen som er koblet opp mot ulike organer, og også mot livsområder og følelser. Hvis vi får en blokkering eller stagnasjoner  i f.eks. lungemeridian, så kan dette føre til at lungene ikke får tilstrekkelig med qi, og transportering blir svekket. Dette kan så lede til at resten av kroppens celler ikke får riktig mengde oksygen og kan risikere en allment svekket helsetilstand.

Foreleser på dette kurset er Christian Slot. En fantastisk dyktig terapeut og fin person, med mye viten! Jeg vet at jeg vil komme hjem med mye nyttig arbeide jeg kan gi videre til mine pasienter -og jeg gleder meg utrolig mye til å komme i gang.

Forebygging og prosess

« Hemmeligheten»

Jeg ble skikkelig engasjert her om dagen. Kom over en liten viktig video som SMISO Bergen har lagt ut på sin Facebook side. Ble så engasjert og tankefull og alt mulig etter å ha sett de 4 minuttene, at jeg kontaktet dem via messenger like etterpå.

Viktigheten med det å si ifra! Det er så enormt viktig at de som blir utsatt for et overgrep får sagt i fra og få en stopper for dette  – MEN det er nå det; det er svært vanskelig å kunne tørre å si ifra om noe som er ubehagelig, forvirrende, vondt og ekkelt – også gjerne med en trussel på toppen av det hele fra overgriperen /overgriperne om at; «forteller du dette til noen, kommer du til å angre….de kommer ikke til å tro deg og sender deg vekk» …..eller kanskje en annen versjon; «dette er vår gode hemmelighet som ingen må vite av, jeg er glad i deg, tenk så heldige vi er som har dette…..»

Det er mange versjoner av både overgrep og overtalelser fra overgriperen/overgriperne. Barn har nødvendigvis ikke en forståelse av at dette er galt, de vet det kjennes ikke riktig….er ekkelt, ubehagelig, vondt…. men så sa; han/hun/de jo at jeg er «heldig…» og at han/hun/de er «glad i meg….» men hvorfor truer han/hun/de da….?

Det jeg kjente på, eller provokasjonen min over videoen, var slutten på filmen.

Hele budskapet om at det er viktig og bra at du sier ifra om noe slik skjer med deg, er flott. Det er til å juble over at det nettopp finnes en slik kortfilm på sosiale medier for de yngre. Håper det vil kunne redde opp til flere utsatte der ute!

Så hva var det med slutten, da… jeg syns den ble for enkel. Enkel på den måte at; hvis du bare sier ifra, vil du få trøst av mamma og pappa, også blir alt bra…..    Jeg skrev dette til SMISO også, og de er enige med meg. Enig om at det ikke er så enkelt at ved å si ifra, så blir alt topp! -og heldigvis for det svaret! Denne videoen er ment for de yngste; vise at det er veldig lurt og godt å si ifra til de voksne eller vennen sin.

Jeg syns det burde vært med at det er viktig med god hjelp etterpå. At det nok VIL bli bra igjen etter ei stund og at kompisen til far trenger du ikke være redd for å møtes med lengre (politi og rettssystem) De som er blitt utsatt, er ofte redd for å treffe på overgriper /overgriperne igjen. Redd for å bli sett, tatt, kjeftet på, truet, og at det skal skje igjen.

Selvsagt er det i forskjellig grad overgrep foregår, men uansett er det et traume, og traume borrer seg fast i fysisk kropp så vell som psykisk.

Som jeg har nevnt tidligere her på min hjemmeside, så er traumer et arr som setter seg i kroppen. Du kan faktisk «snakke deg ihjel» om det men allikevel kjenne det fysisk på kroppen. Anspente muskler og vondter – gjerne spesielt i skuldre/nakke og mageregion og hofter.

Følelser lagrer seg i kroppen vår. Det blir som et slag – en nakkesleng i en bilulykke.  Det tar år å hele…..       Så hvorfor skal ikke denne type traumer behandles på lik linje?

 

– – –